forskning

Kortlægning af sonisk kulturarv

image
Co-word netværk der viser, hvordan beskrivelser af lyd- og billedgengivere fra Struer Museums samling optræder og forbindes. Kombineret med POS-tagging (ordklassemærkning) og Named Entity Recognition (NER), bruges co-word netværket til at analysere og afdække mønstre og sammenhænge i samlingen.

Af Mads Kullberg, ph.d.
Periode: Oktober - November 2024

Lyd og samlingsudvikling undersøger praksisser for indsamling, registrering og bevaring af sonisk kulturarv i Danmark. Projektet undersøger, hvordan lydmedier, lydteknologier og dokumentation af lyd- og lyttepraksis bliver håndteret og bevaret i danske museer og arkiver. Formålet med kortlægningen at identificere udviklingsområder, som kan udfoldes yderligere i et efterfølgende forskningsprojekt, hvor den indhentede empiri skal danne fundament for centerets samlingsudvikling og konkrete arbejde med at katalogisere og definere metoder og værktøjer, som en samlende vidensressource mellem museer, forsknings- og vidensinstitutioner. Resultaterne fra modningsprojektet vil på den måde danne grundlag for en udvidet indsats for sikring af den soniske kulturarv.

Projektet igangsat af det nyetablerede Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv, som Struer Museum har etableret sammen med Nationalmuseet, Aarhus Universitets Center for Sound Studies og Sound Art Lab. Centret skal samle og dele viden om kulturarvens lyd med det formål, at vi skal blive bedre til at lytte til fortiden og forstå lydens rolle i nutiden og fremtiden.

Projektet er støttet af Kulturministeriets Forskningspulje.